Valoarea nutritivă

Valoarea nutritivă: a unui produs nutritiv este oferită de substanţele nutritive organice si anorganice pe care acesta le furnizează organismului uman, necesare pentru desfasurarea proceselor metabolice fundamentale.

 1.substante nutritive
a)anorganice: apă,săruri minerale, acizi anorganici
b)organici: blucide,lipide,protide,vitamine,acizi organici

2.substante incorporate(adăugate) sau aditivi alimentari:
a)substante tonifiante
~hidrolizate proteice
~aminoacizi esenţiali
~vitamine
~săruri minerale
b)substanţe organoleptizate
~coloranţi
~decoloranţi
~aromatizanţi
~amelioratori de gust
~gelifianţi
c)substante conservate
~antiseptice
~antioxidanţi
~neutralizanţi
~antibiotice
3.Substante accidentale
a)pesticide
~erbicide
~insecticide
~raticide
b)substante provenite din utilaje si ambalaje
~cupru
~zinc
~plumb
~staniu
~plastifianţi
c)substante radioactive
~izotopi ai strontiului
~cesiul
~iodul
~fosfor
~uraniu
~plumb
d)substante elaborate din microorganisme (TOXINE).

A.Valoare psihosenzorială (organoleprică,estetică).
B.Valoarea energetică:exprimată prin cantitatea de kcal furnizate organismului prin consumul de produse alimentare.
C.Valoare biologică: reprezintă cantitatea de aminoacizi  esentiali (acizi grasi, vitamine,elemente minerale).
D.Valoarea igienică: reprezintă lipsa substantelor nocive.

Glucidele: reprezintă ponderea ce-a mai importantă in nutritie 50-60% din valoarea energetică a raţiei alimentare (energia furnizata prin oxidarea glucidelor produce 4,1Kcal).

Lipidele: se realizeaza la plante prin procesul de fotosinteză si la animale prin sinteza proprie din glucide sau prin aport alimentar,acestea inteplinsc un rol energetic important, asigură elasticitatea dermei si au rol plastic(energia furnizatade lipide este de 9,3kcal).

          Lipide simple                                                  Lipide compuse
                ~gliceride                                                      ~fosfadite
                     -monogliceride                                                -lecitine
                     -digliceride                                                      -cefaline
                     -trigliceride                                               ~cerebrozide
                ~steride
                ~ceride
                ~etolide
Acizii grasi intră in structura lipidelor si pot fi saturaţi si nesaturaţi.

Protidele: sunt cele mia importante componente structurale si funcţionale ale materiei vii (energia furnizată de protide este de4,1Kcal).
In compoziţia materiei vii de regnul animal protidele reprezintă 65-70%.
In compozitia regnului vegetal este intre3-35%(substantă uscată).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail